Mire elég a kormány klímavédelmi akcióterve?

A beszéd és a látszatintézkedések ideje is lejárt! Elvárjuk politikusainktól, hogy ne próbálják elhitetni az emberekkel, hogy néhány egyszerű lépéssel megoldható az ökológiai- és klímaválság!

Nem elég néhány tünetet kezelni, a problémák gyökerével kell foglalkoznunk: a Fridays For Future Budapest minden politikai szereplőtől a jelenlegieknél sokkal ambíciózusabb törekvéseket vár. Az ökológiai- és klímaválság most zajlik, már nemcsak a jövőnket, de a jelenünket is láthatóan fenyegeti. A beszéd ideje valóban lejárt – de lejárt a látszatintézkedések ideje is.

Üdvözöljük, hogy a kormányzat végre elismeri fontos ügyként a klímavédelmet, de ez még kevés a túléléshez. Az akcióterv kiemel néhány régóta kezeletlen problémát, amelyekben a felsorolt intézkedések javulást hozhatnak – de ez nagyon kevés, sőt, sajnos elégtelen ahhoz, hogy valóban letérjünk a mostani pusztító és fenntarthatatlan pályáról.

Határozottan pozitív lépés a hulladékkezelés terén az illegális hulladéklerakók felszámolása, valamint az egyszer használatos műanyagok betiltása. Ugyanakkor nem értjük, hogy az akciótervből hogyan hiányozhatnak olyan égető kérdések, melyekre a mostani döntéhozóknak kell sürgős választ találnia. Csak néhány ezek közül:

– Hogyan alakítjuk át a mezőgazdaságunkat fenntarthatóvá, hogy biztosítsuk az élelmiszerbiztonságot az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között – ráadásul kellő gyorsasággal?

– Hogyan alakítjuk át a vízgazdálkodásunkat időben, amikor az a jelenlegi formájában képtelen az víz megtartására az országban?

– Hogyan készítjük fel a fiatalokat a válsághelyzetre, hogyan integráljuk az oktatásba a környezeti válság kérdését?

– Hogyan őrizzük meg a fennmaradásunkhoz létfontosságú, természetközeli erdeinket és élőhelyeinket, amelyeket képtelen pótolni a faültetés?

A környezeti válság nem fog megoldódni a következő hónapokban – évtizedeken keresztül egyre nagyobb hatással lesz az életünkre. Ezért nagyon nem mindegy az sem, hogyan valósulnak meg az akcióterv ígéretei: Faültetvényeink lesznek vagy természetes erdeink? Továbbra is az egyéni autózást támogatjuk, ezzel újabb autók vásárlását és akkumulátorgyárak építését ösztönözve, vagy a tömegközlekedés fejlesztésével végre valódi alternatívát teremtünk? Csupán napelemparkok telepítésével tovább pusztítjuk a zöldterületeket, vagy elsősorban a házak tetejére szerelt napelemeket támogatjuk, segítve ezzel a lakosságot?

Elvárjuk a politikusainktól, hogy ne tereljék el a szót a lényegi kérdésekről, és ne üssék el a szemétproblémára adott válaszokkal a teljes a környezeti válság kezelését, miközben szó sem esik más, elemien szükséges kérdésekről. Elvárjuk, hogy ne próbálják elhitetni az emberekkel, hogy néhány egyszerű lépéssel megoldható az ökológiai- és klímaválság! Az újabb természetpusztító beruházások támogatása és a fogyasztás ösztönzése csak súlyosbítják az ökológiai – és klímaválságot. Valódi megoldást csak az jelenthet, ha a gazdasági mérőszámok növelése helyett az emberek valódi jóllétéért és a természet megőrzéséért teszünk meg mindent!