Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IV. Globális klímasztrájk – Debrecen

2019-11-29 | 13:30 - 16:00

Debrecen is csatlakozik a Fridays For Future globális ökológiai és klímavédelmi mozgalom tüntetéssorozatához, hogy felhívjuk az önkormányzat és a cívis lakosság figyelmét is arra a globális méretű katasztrófára, mely elkerüléséhez azonnali cselekvésre van szükség!
Célunk az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért.
Követeléseink a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak.
1. Megvédjük erdeinket, élővilágunkat.
Védjük és növeljük a természetes erdőket, gyepeket és vizes élőhelyeket.

2. Átalakítjuk a vízgazdálkodásunkat.
Teret adunk a folyóknak és az aszály ellen vizes élőhelyekben tároljuk a vizet. Fejlesztjük a víztakarékosságot, és úgy bánunk az édesvízzel, mintha kincs lenne, mert az.

3. Átalakítjuk a mezőgazdaságunkat.
Olyan ökológiai mezőgazdaságra állunk át, amely a klímaválságban is garantálja élelmiszerbiztonságunkat. A káros vegyszereket kivezetjük, termőföldjeinket megóvjuk. Csökkentjük hús- és tejtermékfogyasztásunkat.

4. Átalakítjuk városainkat, falvainkat.
Településeinket felkészítjük a klímaválság hatásaira, hogy védelmet nyújtsanak az embereknek, és biztosítsák élelmezési, egészségügyi, víz- és energiaszükségleteinket. Növeljük a városi zöldterületek arányát, és korlátozzuk a zöldmezős beruházásokat.

5. Átalakítjuk az energiagazdálkodásunkat.
Átállunk energiatakarékos üzemmódra és a fenntartható módon megtermelt megújuló energiaforrásokra, és elbúcsúzunk a fosszilis energiahordozóktól.

6. Átalakítjuk a közlekedésünket.
Ahol csak lehet, csökkentjük a kilométereket. Gyalogolunk, kerékpározunk, közösségi közlekedést és vasutat használunk, és rugalmas közlekedési rendszerre váltunk.

7. Átalakítjuk gazdaságunkat és fogyasztási szokásainkat. Takarékosan bánunk a természeti erőforrásokkal, a cégeket rávesszük a felelős viselkedésre. Erősítjük a fenntartható helyi gazdaságot és kereskedelmet. Kevesebbet és tudatosabban vásárolunk, féktelen szeméttermelés helyett újrafelhasználunk, megjavítunk, újrafeldolgozunk, és amit lehet, megosztunk.

8. Minden erőnkkel támogatjuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket.
Az Európai Uniós és globális klímavédelmi folyamatokban támogatóan, sőt kezdeményezően lépünk fel, hiszen enélkül nem tudunk hatékonyan tenni az országunk fennmaradása érdekében.

9. Felkészítjük közösségeinket.
Az oktatás és a média segítségével minden tudást megadunk az embereknek, hogy fel tudjanak készülni a klímavészhelyzetre. Erős, szolidáris közösségeket építünk, amelyek képesek alkalmazkodni a klímaválság kihívásaihoz.

A rendezvény pártpolitikától független és erőszakmentes esemény. Kérünk benneteket, ne hozzatok semmilyen pártpolitikai, illetve provokatív plakátot, kitűzőt, hiszen a különböző nézeteinktől függetlenül mindannyiunk életéért állunk ki.
Mindenkit arra kérünk, hogy az eseményre NE hozzon egyszer használatos műanyagot, bizonyítsuk az egyéni felelősségvállalás fontosságát!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Főszervező: Fábián Péter Imre

Details

Date:
2019-11-29
Time:
13:30 - 16:00
Website:
https://www.facebook.com/events/2588400074562693/

Organizers

Fridays for Future Magyarország
Fridays For Future Debrecen

Venue

4032, Debrecen Nagyerdei Park
4032 Magyarország + Google Map