Gyakran ismételt kérdések

A válaszokat a kérdésre kattintva láthatod.

Azért, mert már nincs más választásunk, mint így is felhívni a figyelmet a változások szükségességére. Nincs időnk várni, a tudomány álláspontja egyértelmű: vészesen fogy az időnk, hogy érdemben mérsékeljük a környezeti katasztrófákat, és ehhez mélyreható változásra van szükség. Sürgősen át kell alakítanunk a társadalmi-gazdasági rendszerünket. Azért tüntetünk, hogy ezt számonkérjük a politikai, gazdasági vezetőinken, különben a vesztünkbe rohanunk, és elpusztítjuk a jelenlegi földi élővilág legnagyobb részét is. Szó sincs arról, hogy ne tartanánk fontosnak az egyéni életmódváltást, vagy a közösségi cselekvést. Sőt: a közösségek újraalkotását, a helyi közösségek együttműködését tartjuk az egyik legfontosabb dolognak, aminek most történnie kell. Azért is tüntetünk, hogy felhívjuk erre a figyelmet, és ezzel segítsünk felgyorsítani szükséges változásokat.

A tevékenységünk két irányba szól: egyrészt szólunk a döntéshozókhoz, másrészt az emberekhez, a társadalomhoz is. A döntéshozókhoz azért, mert rengeteg múlik rajtuk, és az elmúlt években, évtizedekben sorra hoztak puszítóbbnál-pusztítóbb döntéseket, ennek pedig változnia kell; a társadalomhoz pedig azért, mert az igazi változás az emberek kezében van. Közösen kell más irányt vennünk, együtt kell számonkérnünk a döntéshozókat, hogy valóban a közös érdekeinket képviseljék. A társadalmi változás és értékváltás megkerülhetetlen – ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy megőrizzük az élővilágot és a saját élhető jövőnket.

A politikusoktól azt várjuk, hogy hallgassanak a szakértőkre, tegyenek meg mindent az ökológiai- és klímaválság mérsékléséért: beleértve ebbe mindent, az emberek tájékoztatásától a nemzetközi természet- és éghajlatvédelmi törekvések támogatásáig. Szükségesnek tartjuk az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését (a települési szinten kívül országosan is). Ennek értelmében nem születhetne olyan döntés, amelyben nem veszik figyelembe a környezeti és éghajlati hatásokat, és ehhez tartozik az is, hogy írásos, számonkérhető cselekvési terv készüljön. A Greenpeace Magyarország kilenc pontban gyűjtötte össze, hogy mit kell tennie a mindenkori kormánynak az ügy érdekében, ezekkel mi is teljesen egyetértünk.